iBG’de Hücresel Tedaviler Çalışma Grubu Kuruldu
Bu toplantıya, DEÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalından Prof. Dr. İsmet Durak, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalından Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalından Prof.Dr. Elif Akalın ve Doç.Dr. Ramazan Kızıl, Ortopedi Anabilim Dalından Prof.Dr. Hasan Tatari, Hematoloji ve Klinik Onkoloji Anabilim Dalından Prof.Dr. Mehmet Ali Özcan, Genel Cerrahi Anabilim Dalından Prof.Dr. İbrahim Astarcıoğlu, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalından Prof.Dr. Cenk Erdal ve İç Hastalıkları Anabilim Dalından Doç.Dr. Tevfik Demir ve Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Atay Atabey katılmışlardır.Güncel hücre kaynaklarının ve klinik uygulamaların gözden geçirildiği bu toplantıda, Türkiye’de hücre tedavileri ile ilgili yönetmelikler, teknik, yasal, mali ve etik konular gözden geçirilmiştir.
Somut öneri olarak, Dr. Özcan Graft-versus-host disease (GvHD) tedavisinde kullanmak üzere kemik iliği kökenli ve üniversal mezenkimal kök hücrelerin üretiminin gerekliliğini, Dr. Durak kornea yaralanmalarında limbal kök hücre ve bilateral yaralanmalarda ağız mukoza epiteli kaynaklı kök hücrelerin üretimine ihtiyaç olduğunu belirtti. Dr. Atabey ve Dr. Yılmaz plastik cerrahide, yağ dokusundan ve fibroblastlardan elde edilen hücrelerin estetik dolgu malzemesi olarak kullanımına, diyabetik ayak yarası ve diğer kronik yaraların onarım süreçlerinde mezenkimal kök hücrelerin kullanımına ihtiyaç olduğunu tanımladılar. Dr. Akalın, Dr. Kızıl ve Prof. Tatari osteoartrit, ve kemik kırığı tedavisinde mezenkimal kök hücre kullanımına talep olduğunu ve maliyetin önemini vurguladılar. Dr. Demir ve Dr. Astarcıoğlu kök hücrelerden köken alan pankreatik beta hücreleri ve bu hücrelerin klinik uygulamalarda kullanım potansiyellerindeki son gelişmeler hakkında bilgi verdiler.
Daha sonra, Dr. Öztürk ve Dr. Erdal iBG-izmir Hücresel Tedaviler Birimi’nin sunmayı planladığı hizmetin kapsamı ve yöntemini hakkında bilgiler verdi ve olası uygulamaların neler olabileceği hakkında tartışıldı. Son olarak, Dr. Durak’ın önerisiyle, “Hücresel Tedaviler Çalışma Grubu” nun kurulmasına oybirliği ile karar verildi.
Gruba katılmak isteyenlerin, iletişim bilgileri aşağıda iletişim bilgisi bulunan Dr. Ender Avcı’ya başvurmaları gerekmektedir.
Mehmet Ender Avcı, PhD.
Uzman
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (iBG-izmir)
Dokuz Eylül Üniversitesi
35340 Balçova / İzmir
Tel: (0232) 412 6580
Cep: (0555) 403 2432
E-posta: mender82@gmail.com