İzmir Kent Kültürü ve Gelişimi Platformu (İZGEP) üyeleri Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yüzyılın yatırımı için biraraya geldi
Aralarında eski bakanlar, bürokratlar ve iş adamlarının yer aldığı İzmir Kent Kültürü ve Gelişimi Platformu (İZGEP), Türkiye’nin tek tematik teknoparkı olan Dokuz Eylül Üniversitesi İnciraltı Yerleşkesi’ndeki DEPARK ve İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’ne (İBG İzmir) konuk oldu. Sağlık, bilim, kültür ve sanatta sadece İzmir değil, Türkiye’ye çağ atlatacak dev yatırım ve projeleri yerinde inceleme imkânı bulan Platform Üyeleri; Rektör Yardımcısı ve DEPARK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Özgören, iBG-izmir Merkez Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk, Sağlık Teknopark’ı Koordinatörü Doç. Dr. Adile Öniz ve DEPARK Genel Müdürü Necip Özbey’in ev sahipliğinde çalışmalar hakkında kapsamlı bilgi edindi.
Bilim ve bilginin, sanayi ve toplumla buluşmasını sağlayarak ülke ekonomisini kalkındıracak güçlü bir altyapının kurulduğuna tanıklık eden Platform üyeleri, Türkiye ölçeğinde ilkleri ifade eden çalışmaları büyük heyecanla izledi. İZGEP Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Ulvi Puğ ile Platform adına konuşma yapan Devlet eski Bakanı Akın Gönen; “Ülkemizde sanayi ve işadamları üniversitelerden yeterince yararlanamıyor. Bugün büyük bir heyecan içinde izledik ve gördük ki, Dokuz Eylül Üniversitesi yerleşke duvarlarını aşarak açılma, kitlelere ulaşma, rekabet düzeninin şartlarına uyma çabası içinde. Küresel dünya güçleri ile bu alanda yarıştığımızı görmekten büyük heyecan ve mutluluk duyduk. Değerli bilim insanlarına böylesine önemli atılımlar için teşekkür ediyor, kutluyoruz. Üretilen bilginin sağlıktan, tarladaki çiftçiye, atölyesinde çalışan ustanın makinasına kadar yansımasını diliyoruz. Bizler bu çalışmada üzerimize düşen her konuyu görev biliriz” ifadelerini kullandı.
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’ni küresel rekabete hazırlamak için çalışmalarını sürdüren Merkez Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk de faaliyetlerini şöyle özetledi:
“Devletin araştırma alanında en fazla bütçe ayırarak para harcadığı bir merkezi yapılandırıyoruz. iBG-izmir, Türkiye’nin kapalı alan olarak (20 bin metrekare) en büyük araştırma merkezi. Bu fiziksel büyüklüğün içini, insani altyapı ile aynı büyüklük ve kalitede doldurmak istiyoruz. Burası devletin sağlık alanında innovasyon beklentilerini karşılamak üzere kuruldu. Merkezimizde, kanser, metabolizma hastalıkları, bulaşıcı hastalıklar, beyin ve yaşlılığa bağlı diğer sinir bilim hastalıkları, kök hücre konularında temel araştırmalar planlıyoruz. Tehlikeli virüsler ve patojenlerle ilgili çalışmak için yüksek güvenlikli laboratuvarlarımız hazırlanıyor. Şu anda 70-80 kişilik bir grupla binamızın 4’te 1’inde faaliyet gösteriyoruz. 2017’lerde çalışan sayısı 500’e yaklaşacak. İspanya’dan Hindistan’a kadar uzanan bölgede alanında tek olan bu merkezin açılışını 9 Eylül 2015’te uluslararası düzeyde yapacağız. Bir Biyoizmir kompleksi de Sağlık Yerleşkesi’nde kurulmak üzere. iBG-izmir olarak hedef tarihimiz 2023. Bu süreçte, sağlık ve yaşam bilimleri alanında bölgenin en etkin araştırma merkezlerinden birisi olmayı hedefliyoruz.”
KİMLER KATILDI:
Prof. Dr. Tuğrul Pırnar (Hacettepe, Bilkent ve Yaşar Üniversiteleri Eski Rektörü, Yılmaz Karakoyunlu (Devlet eski Bakanı, Gazeteci, Yazar), Akın Gönen, (Devlet eski Bakanı), Dr. Ali Nail Kubalı (Danimarka Fahri Konsolosu, Ekonomist, Gazeteci, Yazar), Güngör Kaftancı (Mimarlar Odası eski Başkanlarından), Dr. Ertan Ülkü, (Devlet eski Planlama Uzmanı ve işadamı), Prof. Dr. Ergun Aybars, Yaşar Ürük (İzmir Devlet Tiyatrosu eski Müdürü, tiyatro yönetmeni, araştırmacı yazar), Kenan Gökkaya (İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eski Müdürü, Genel Sanat Yönetmeni), Ramiz Eronat (İşadamı), Şevket Eğriboz (Emekli yönetici), Oktay Karal (Emekli yönetici), Aysun Kale (Eczacı), Hamdi Tanık (İşadamı), Tuncel Güloğlu (Emekli Albay), Dr. M. Oktar Güloğlu, Savaş Ünlü (Yazar), Semih Adıyaman (Duayen Turizmci), Dr. Taner Orhunöz, Mustafa Kapancıoğlu (İşadamı), Avukat Ulvi Puğ (İZGEP Başkanı – İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı).